Skip to main content

LanguageScreen

Mondelinge taalvaardigheid snel (10 minuten!) en betrouwbaar in beeld

Snel en betrouwbaar: de belangrijkste kenmerken van LanguageScreen. Dit instrument kan in heel korte tijd de taalontwikkeling van jonge kinderen vaststellen. Dat gebeurt met een tablet, via een app. Binnen tien minuten kan een onderwijsassistent de LanguageScreen afnemen. De resultaten worden automatisch verwerkt in een rapportage. Dat levert een enorme tijdwinst op. Scholen, onderzoekers en logopedisten worden ontlast. De betrouwbaarheid is hoog en geeft een reëel beeld van de taalontwikkeling van kinderen.


Waarom is mondelinge taalvaardigheid zo belangrijk?

Mondelinge taal is ons vermogen om te communiceren en ons uit te drukken. Goede mondelinge taalvaardigheden vormen de basis van het schoolleven, waardoor kinderen volledig kunnen deelnemen aan de lessen en activiteiten in de klas. Ze zijn ook van cruciaal belang voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Taalproblemen kunnen een domino-effect hebben gedurende iemands leven. Kinderen met een slechte taalvaardigheid hebben als volwassenen een grotere kans om minder kwalificaties te behalen, op een lager inkomen en op minder kansen op werk. Daarnaast lijden zij vaker onder geestelijke gezondheidsproblemen.

Het goede nieuws is dat vertragingen in de mondelinge taalontwikkeling, als ze vroegtijdig worden opgemerkt, kunnen worden aangepakt door geschikte taalinterventies.


Betekenis voor het Nederlandse onderwijs: onderwijs, logopedie, onderzoek en beleid profiteren

Samen met de UU hebben we hoge verwachtingen van de introductie van LanguageScreen in het Nederlandse onderwijs. Het stelt scholen in staat om in korte tijd een betrouwbaar beeld te geven van de mondelinge taalvaardigheid van hun kinderen, en van hun kleutergroepen. LanguageScreen is onafhankelijker en betrouwbaarder dan leerkrachtobservaties. Omdat onderwijsassistenten LanguageScreen gemakkelijk kunnen afnemen, worden leerkrachten en logopedisten ontlast. De vrijgekomen tijd kunnen ze direct besteden aan het onderwijs.


LanguageScreen kan worden ingezet op vier terreinen:

 1. Op (voor)scholen, om betrouwbaar, snel en gemakkelijk de taalontwikkeling in beeld te krijgen. En daarmee ook opbrengsten van het kleuteronderwijs.

 2. Door logopedisten, die het instrument kunnen inzetten bij de screening van taalontwikkelingsstoornissen en daarmee eerder kunnen signaleren en behandelen. Naar verwachting kan daarmee het aantal ‘gemiste’ diagnoses aanzienlijk naar beneden.

 3. Onderzoek naar de taalontwikkeling van jonge kinderen. LanguageScreen is een extra instrument voor onderzoekers met grote meerwaarde.

 4. Beleid. Uitkomst voor beleidsmakers die nu hun beslissingen moeten baseren op minder betrouwbare (en vaak te optimistische) gegevens.

  Voordelen gebruik LanguageScreen

  • Snel en eenvoudig te gebruiken – slechts 10-15 minuten per screening
  • Geen papierwerk of berekeningen – onmiddellijke resultaten in gedetailleerde rapportages
  • Geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar – volg de voortgang van individuen en de hele klas
  • Kleurrijk en leuk voor kinderen – onderdelen voelen niet moeilijk aan om uit te voeren
  • Veilig en voldoet aan de normen voor gegevensprivacy
  • Het is wetenschappelijk bewezen dat het kinderen met taalproblemen identificeert 
  • Kan worden gebruikt met evidence based interventies zoals NELI (Nuffield Early Language Intervention)

  Onderzoek en bewijs

  LanguageScreen was onderdeel van een Britse effectstudie van het NELI-programma op 193 scholen, onder 6000 leerlingen. In deze studie bleek LanguageScreen een effectief instrument om leerlingen met taalproblemen te identificeren en om hun taalvorderingen te volgen tijdens het programma.

  Verder blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Child Psychology and Psychiatry (lees hier) dat een LanguageScreen-beoordeling van 10 minuten qua nauwkeurigheid vergelijkbaar is met een logopediebeoordeling van 30 minuten.


  Mondelinge taalvaardigheid snel en nauwkeurig in beeld met LanguageScreen

  LanguageScreen is een app om de voortgang van de mondelinge taalvaardigheid van leerlingen te volgen. LanguageScreen helpt scholen om in heel korte tijd goed in beeld te krijgen welke kinderen meer baat hebben bij het volgen van het NELI programma en welke kinderen in aanmerking komen voor meer specialistische ondersteuning van bijvoorbeeld een logopedist.

  Hoe het werkt

  Afname LanguageScreen

  Voor een LanguageScreen afname wordt een tablet of telefoon gebruikt. LanguageScreen wordt afgenomen door een volwassene. Vaak is dat een onderwijsassistent. De afname duurt ongeveer tien minuten. Het gaat het om vier eenvoudig af te nemen onderdelen van fundamentele taalvaardigheid. De volwassene begeleidt het kind door de verschillende onderdelen, volgt de instructies in de app en markeert discreet zijn antwoord als juist of onjuist met behulp van de bedieningselementen onder aan het scherm. Om ervoor te zorgen dat LS geschikt is voor alle kinderen, wordt de beoordeling aangepast aan de leeftijd van het kind. Na afname ontvangt de school een duidelijke rapportage op kindniveau.

  Expressieve woordenschat

  Wat staat er op de afbeelding?

  Luistervaardigheid

  Beantwoord vragen over korte verhalen.

  Receptieve woordenschat

  Welk plaatje past bij het gesproken woord?

  Zinsherhaling

  Herhaal de zin letterlijk

  Benieuwd?

  Benieuwd naar LanguageScreen? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op!