Skip to main content

Pageturner

Voorlezen als tandenpoetsen

Voorlezen draagt bij aan de taalontwikkeling van kinderen. Als je dat tenminste regelmatig doet. Maar: voor veel lager opgeleide ouders is voorlezen bepaald geen gewoonte. Hoe kun je een gewoonte vormen? Die vraag legden we voor aan gedragswetenschappers. Het resultaat: Pageturner, een effectief ouderprogramma dat stuurt op gewoontevorming bij ouder en kind. Pageturner heeft maar één doel: ouders en hun kinderen lezen dagelijks digitale prentenboeken.


De bijdrage van de gedragswetenschap

Gedrag veranderen is moeilijk, ook voor mensen met een hogere opleiding. Denk aan stoppen met roken. Overtuigen – roken is dodelijk! – is niet per se effectief. Duurdere sigaretten wel. Pageturner zit vol met dit type gedragswetenschappelijke principes die de gewoontevorming van ouders moeten aanjagen. Dat is al zichtbaar in de duur van het programma; dertien weken, de tijd die nodig is om een gewoonte te vormen. Gemak, is een ander principe. Het loont om barrières weg te nemen, die een verandering in de weg staan .Pageturner maakt het ouders zo simpel mogelijk, met een ondubbelzinnig advies: lees zoveel mogelijk digitale boeken. Deelnemers ontvangen bij aanvang een gift, een koptelefoon voor hun kind. Daarmee wordt het reprociteit-principe ingezet: wederkerigheid als sociale norm en het gevoel ‘dat je iets terug moet doen’. Het basisprincipe van Pageturner doet denken aan de stappenteller op een telefoon. Ouders formuleren leesdoelen – deze week zeven boeken – en krijgen feedback over hun voortgang. Dat gebeurt niet alleen tijdens de trainingsbijeenkomsten, maar ook via push berichten die deelnemers ontvangen op hun telefoon (‘Je bent er bijna, nog twee te gaan’) en op het platform waar ouders en kinderen de boeken bekijken. Op dat platform zijn feautures ingebouwd die zijn afgekeken van Netflix. Na het beëindigen van een boekje, start automatisch het volgende.

Hoe werkt Pageturner?

Pageturner is kort en krachtig. In een periode van dertien weken bouwt een groep van maximaal 10 gemotiveerde ouders een gewoonte op en nemen ze voorlezen op in hun dagelijkse routine. In die periode bezoeken de deelnemers zes ouderbijeenkomsten, waar ze worden gestimuleerd om gebruik te gaan maken van digitale boeken. De door Vinci opgeleide begeleiders (zij volgen een korte online training) ondersteunen de ouders bij het opbouwen van een voorleesgewoonte. Er gaat geen tijd verloren aan ingewikkelde instructies over voorlezen. Immers: digitale boeken vragen geen vaardigheden. Ouders en begeleiders kunnen zich concentreren op het patroon van dagelijks voorlezen. De begeleiders kunnen dat patroon digitaal volgen. Dat maakt het makkelijk om gerichte feedback te geven. Pageturner kan worden uitgevoerd op voor- en vroegscholen.


Pageturner Online

Met adviezen van onder andere de Vrije Universiteit maakten we een hybride versie van Pageturner. In deze variant volgen ouders de online bijeenkomsten voor een groot deel online. Dat is handig in situaties waarbij ouders op afstand wonen, of als deelnemers afkomstig zijn van verschillende locaties.

Klik HIER voor de concrete uitwerking van Pageturner Online.


Opbrengsten

Tablet ouders

Meedoen met effect-onderzoek?
subsidie mogelijk via Ontwikkelkracht!

TaalLab en Vinci zoeken basisscholen (groepen 1 en/of 2) die willen meewerken aan een effectmeting naar Pageturner. (Eerdere) ervaring met het programma is niet nodig.
Het effectonderzoek vindt plaats gedurende het schooljaar 2024/2025 en wordt uitgevoerd in het kader van het landelijke programma Ontwikkelkracht (www.programmaontwikkelkracht.nl). Scholen ontvangen subsidie voor deelname. De subsidie bedraagt €4.166,=. Daarmee worden de kosten van het programma en de tijdsinvestering voor de deelnemende scholen grotendeels gecompenseerd.

 Neem voor meer informatie of vragen contact met Bartje de Wit, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Marloes Antens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Vinci.


Aanschaffen

Schaf eenmalig het introductiepakket aan. U ontvangt alle benodigde materialen, toegang tot de online Pageturner-omgeving en een jaarlicentie voor onbeperkt gebruik van de digitale prentenboeken van Bereslim. Uw interne oudertrainers volgen een online-training, die wordt afgesloten met een certificaat. De oudertrainers kunnen dan zelfstandig de oudergroepen begeleiden. Zij kunnen tijdens de uitvoering een beroep doen op de helpdesk voor ondersteuning en begeleiding. Aanvullend op het introductie-pakket kunnen onbeperkt nieuwe oudergroepen worden opgestart, voor een vaste prijs per groep. De licentie voor de digitale boeken van Bereslim kan jaarlijks worden verlengd. Interesse?


Benieuwd?

Interesse in Pageturner? Neem contact met ons op!