Skip to main content

NELI

Hoe een tutorprogramma uit Groot-Brittannië kleuters laat praten

Wat is NELI

Kleuters met een grote achterstand in mondelinge taalvaardigheid hebben moeite onderwijs te volgen of aan activiteiten deel te nemen. Dat heeft grote invloed. Mondelinge taalvaardigheid is de basis voor het volgen van onderwijs. Kinderen met een achterstand in taalvaardigheid zijn op latere leeftijd gemiddeld lager opgeleid en vaker werkeloos. Het is ingewikkeld om de taalachterstanden van deze kinderen te verkleinen. Oxford University ontwikkelde een interventie met grote impact: het tutorprogramma NELI. Sterk onderbouwd en goed onderzocht. Duizenden scholen in Groot-Brittannië gebruiken het programma. De opbrengst: extra leerwinst van gemiddeld vier tot wel zeven maanden. Met name kinderen van lager opgeleide ouders profiteren. Bij die groep zien we leerwinsten van zeven maanden. Dat maakt NELI de meest effectieve taalinterventie voor kleuters ter wereld.


De structuur/werkwijze van het programma

De 3-6 meest taalzwakke leerlingen uit een kleutergroep komen in aanmerking voor deelname aan NELI. Die worden geselecteerd met de app LanguageScreen. Voorafgaand aan de uitvoering wordt bij alle kinderen uit de groep LanguageScreen afgenomen. Daarna start de uitvoering van de interventie. Die duurt twintig weken. In die periode volgen de kinderen dagelijkse tutorsessies van ongeveer 15 minuten. Soms zijn die individueel, soms in kleine groepjes. De sessies draaien ook om het versterken van de woordenschat. Maar dat is niet de kern. Dat is de versterking van de mondelinge taalvaardigheid van deelnemers: luistervaardigheid, het voeren van gesprekjes en het vertellen van verhalen. De sessies worden begeleid door een getrainde tutor. Meestal zijn dat onderwijsassistenten, maar ook leerkrachten kunnen de tutorbijeenkomsten begeleiden.


Training, materialen en ondersteuning/begeleiding

Scholen worden bij de uitvoering van NELI op verschillende manieren ondersteund:  de online training voor leerkrachten  en onderwijsassistenten, Webinars en uitgebreide handleidingen, inclusief sjablonen en flashcards.Onderzoek

NELI is ontwikkeld aan Oxford University door een team van gerenommeerde wetenschappers. Er is overtuigend bewijs dat NELI positieve impact heeft op de (taal)ontwikkeling van kleuters (randomised control trial uitgevoerd door the Education Endowment Foundation (EEF) in het schooljaar 2021-2022, onder 10.800 leerlingen van 350 Britse scholen). De extra leerwinst die NELI-kinderen in Groot-Brittannië boeken is spectaculair: gemiddeld vier maanden, oplopend tot zeven maanden.

NELI is onderdeel van het NRO programma ‘effectmeting kansrijke interventies in het po’.  Dit schooljaar wordt door de VU op meer dan veertig scholen effectonderzoek verricht naar de werking van NELI op de taalontwikkeling van kleuters.

Komend schooljaar vindt er ook effectonderzoek plaats naar het gebruik van NELI binnen het speciaal onderwijs (SBO, cluster 3 en 4). Belangstellende scholen kunnen zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


“Door het werken met het NELI-programma hebben de leerlingen die uit de screening van de LanguageScreening naar voren zijn gekomen een mooie sprong gemaakt in hun taalvaardigheid. Hierdoor zitten zij met meer zelfvertrouwen in de klas en doen actiever mee met de lessen.”

 Andrea (tutor) en Jennifer (taalcoördinator)

OBS Het Avontuur – Almere


Benieuwd?

Meer weten over NELI?