De Gelijke Kansenproblematiek is de afgelopen 15 jaar verslechterd, ondanks diverse beleidsinspanningen. Vinci spant zich in om te laten zien dat het kán: goed onderwijs voor kinderen uit gezinnen met een lagere Sociaal Economische Status. Onderbouwd door wetenschappelijke kennis. Met aandacht voor de kwaliteit van uitvoering. En met aantoonbare opbrengsten. Bijvoorbeeld op de Brede School Academie, waar doelgroepleerlingen uitgroeien tot de beste lezers van Nederland. Of met het NELI tutorprogramma, met een leerwinst van drie maanden voor taalzwakke kleuters. Op TOP VVE locaties stijgt de educatieve kwaliteit met sprongen. We voeren projecten uit op allerlei plekken met onderwijsachterstanden. Vaak in de G4, of in Dordrecht, Nijmegen of Almere. Maar net zo lief in Westerwolde in de provincie Groningen.
Ontwikkelen
Vinci ontwikkelt onderwijsconcepten. Die zijn altijd bedoeld om de cognitieve vaardigheden van doelgroepleerlingen te versterken en hun kennis uit te breiden. Dat doen we niet alleen, maar in samenwerking met wetenschappers, onderzoekers en praktijkexperts. De onderwijsopbrengst staat centraal. Daarom zijn Vinci concepten onderbouwd met wetenschappelijke kennis en gemaakt met oog voor de praktische uitvoerbaarheid.
Uitvoeren
De opbrengst van een onderwijsconcept hangt
sterk samen met de kwaliteit van uitvoering. Veel onderwijsinterventies mislukken omdat de implementatiekwaliteit laag is. Vinci verbindt zich vaak voor langere tijd aan een opdracht. We vormen een team met de lokale uitvoerders. We gaan een gezamenlijke verantwoordelijkheid aan voor een sterke uitvoering. Het meten van de opbrengst is een vast onderdeel van ieder traject.
Adviseren
We brengen advies uit aan opdrachtgevers – ministeries, gemeenten, onderwijs en kinderopvang. Over landelijk beleid (de gevolgen van Corona) en gemeentelijk beleid (over het effectief inzetten van subsidies, een meer onderbouwde gelijke kansen aanpak of de versterking van VVE). Schoolbesturen benaderen ons over vraagstukken over de onderwijskwaliteit op hun OAB-scholen.
Kennis delen
Vinci heeft veel kennis van het ‘gelijke kansen’ – thema. Die kennis delen we graag. Dat doen we op allerlei manieren: via presentaties, Webinars, kennisnotities, spreekbeurten, het verband STERK VVE (in samenwerking met Universiteit Utrecht), de verspreiding van het katern Plukboeket, met samenvattingen van onderwijsonderzoek.
Vinci is een netwerk van experts met dezelfde hoge ambities. Vinci is opgericht door Kees Broekhof, Walter de Wit en Arjen Scholten. Het kernteam werkt samen met een kring van specialisten op het gebied van gelijke kansen. Deze kring van wetenschappers, onderzoekers en praktijkdeskundigen streeft net als het kernteam naar kwaliteitsverbetering van het onderwijs, met bijzondere – maar geen exclusieve – aandacht voor achterstandsleerlingen.
Vaste meedenkers zijn Jo Kloprogge (v/h directeur Sardes), prof. Paul Leseman en prof. Elise de Bree (U.U.), prof. Maggie Snowling en prof. Charles Hulme (Oxford University), Dr. Eva van den Broek (o.a. UU), em. Prof Jeanet Bus, Tim den Heijer (Braincreatives), Dr. Gillian West (Oxford University), Dr. Ditte Lockhorst (Oberon) en Eef Jacobs (directeur Oberon).